"Lidé už nemají čas, aby něco poznávali. Kupují u obchodníků věci úplně hotové. A poněvadž přátelé nejsou na prodej, nemají přátele."

Falešný marcipán // Recept

15. července 2016 v 20:33 | Dáša H. |  Tipy
Tak jsem se konečně rozhodla přidat první článek do této nové rubriky. Všeobecně mě vaření a prčení hrozně baví, ještě víc když vím, že tím někomu udělám radost. Proto miluju obzvláště pečení narozeninových dortů, člověk si s nimi může i krásně vyhrát a ukázat tak ostatním, že jsou pro něj vyjmeční.
Do téhle rubriky nebudu přidávat nijak moc často, jen pokud mě napadne nějaký osvědčený recept, který mám opravdu ráda, nebo když narazím na nějaký nový, který bude opravdu pecka. Nechci jsem rvát průměrné obyčejné recepty.

Edit. Omlouvám se za kvalitu fotek, jsou ještě ze starého mobilu.



Rozhodla jsem se s vámi v prvním článku podělit o mé tvoření marcipánu, nějaké rady a tipy k tomu. Protože klasický recept najdete všude, ale praktické rady k tomu už jen málokde. Netvořím z marcipánu bůhví jaké dorty, jen je obyčeně potáhnu většinou. Ale myslím, že i s tím dort vypadá krásně.


Na fotkách je dort, který jsem pekla příteli. U nás doma mu říkají medvídek, tak proto ten motiv. Akorát barva bya trošku světlejší, to kvůli barvivu, kupovala jsem ho na poslední chvíli a vůbec nechtělo barvit. Bylo konkrétně gelové od Dr. Oetkera, skončila v marcipánu celá tubička a barvy dopadly jen takhle, takže jestli můžu poradit, tohle barvivo určitě ne.

Recept:
200g sušeného mléko (nejlepší je polotučné)
200g cukru moučka
lžíce oleje
mandlové aroma dle chuti
voda dle potřeby

Smíchejte mléko a cukr, přidejte olej a aroma, podle vaší chuti a vůně, přilejte trochu vody tak, aby šlo těsto vypracovat. Těsto hňátejte jako když děláte kynuté, je potřeba hodně síly a trpělivosti. Můžete přidávat vodu, cukr nebo mléko podle potřeby, ale dávejte pozor, aby hmota nebyla až příliš sladká. Až když máte hmotu hotovou, tak přidávejte barvivo, nedávejte ho do rozdělané hmoty.


Tipy a triky:
  1. Nejlepší je "hňácat" těsto mokrýma rukama, nejlépe vlažná voda. Pokud se vám zdá hmota moc řídká, můžete přidat cukr nebo mléko, záleží na tom, abyste neměli marcipán přeslazený, je potřeba ochutnávat.
  2. Vhodné je nechat hmotu přes noc uležet v lednici, pokud ale hodně pospícháte, můžete ho i strčit do mrazátku na několik hodin.
  3. Pokud vše nespotřebujete, můžete marcipán zabalit do igelitové fólie a nechat v mrazáku. Jen ho poté vyndejte už několik hodin před použitím, aby stihl rozmrznout, nemám dobré zkušenosti s mikrovlnou troubou.
  4. Na barvení se nejlépe hodí gelové nebo tekuté barvy, určitě se vyhněte těm práškovým, ty udělají fleky. Určitě je vhodné investovat do kvalitnější značky, barva je poté sytější.
  5. Při válení je vhodné tlustší těsto, lépe se s ním pracuje a méně se rozpadá, ale zase není dobré nějaké extra tlusté, je to také na vašich odhadech a zkušenostech.
  6. A nakonec nezoufejte když vám to nepůjde. Klidně dejte hmotu znovu dohromady a vyválejte znovu. Čím více to budete opakovat, tím lépe vám to půjde. Nezapoměňte, že žádný učený z nebe nespadl. :)
Doufám, že vám článek něco přinesl. Pokud se vám tento typ článků líbí, určitě dejte do komentářů vědět, mám jich v plánu mnohem víc. Taky se pochlubte jak děláte marcipán vy nebo jestli vám vůbec chutná. Nevím, jestli už jsem to nepsala, ale já marcipán mpc nemusím, většinou ho z dortu sundávám. Naučila jsem se ho dělat hlavně kvůli přítelovi.

Přeju pěkný den :)
 


Komentáře

1 M´ | Web | 15. července 2016 v 21:38 | Reagovat

tak to vypadá mooc pěkně :) na sladké sice moc nejsem, ale tohle je opravdu super :) ...těším se na další recepty! ;)

2 zmarsalkova zmarsalkova | E-mail | Web | 15. července 2016 v 21:52 | Reagovat

Šikovná jsi.
Barvivo kup příště určitě Wilton, barvy jsou krásné a stačí málo, balení vydrží opravdu dlouho. ;-) Doporučuji koupit si žehličku na marcipán, stojí pár korun a dort vypadá ještě o dost lépe :-)

3 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | Web | 15. července 2016 v 22:35 | Reagovat

Nejlepší je dort namísto falešnýho marcipánu polít čokoládou :)

4 Kalypsó Kalypsó | E-mail | Web | 15. července 2016 v 22:46 | Reagovat

On ten dort vypadá sice jednoduše, ale tak strašně krásně!! :) Musím tě pochválit, byla bych nadšená za takový dort! :)

5 Joina Joina | Web | 16. července 2016 v 8:17 | Reagovat

Já používám mléčnou modelovací hmotu a  liší se to tím, že tam je ještě o pár surovin více...
Ale určitě se i tenhle recept hodí :)

6 Dáša H. Dáša H. | E-mail | Web | 16. července 2016 v 20:39 | Reagovat

[1]: Děkuju moc :) mám v zásobě spoustu dalších, ale ještě nemám vymyšleno jak je podám, tak snad budou brzo :D

[2]: Jojo, koukala jsem na ně už :) tyhle byly opravdu hodně narychlo, znova už bych je určitě nekoupila, hrůza :/ na tu žehličku mrknu, zní to dobře :) děkuju

[3]: To ale nesmíš mít doma žrouta marcipánu :D

[4]: Děkuju moc! :)

[5]: To neznám, ale děkuju za tip, podívám se :)

7 ♥Lina & Rose♥ ♥Lina & Rose♥ | Web | 18. července 2016 v 18:34 | Reagovat

Jůů to vypadá a určitě i chutná skvěle! :)) :D
Jinak máš strašně hezký blog! :3 :)) :D

8 Natálie Natálie | Web | 18. července 2016 v 18:36 | Reagovat

nádherný dort.. :)

9 Wendy Wendy | Web | 2. srpna 2016 v 20:22 | Reagovat

Marcipán nenávidím, nesnáším a pak ještě jednou nenávidím. Když jsem byla menší,kupovali mi rodiče k narozeninám jedině dort s marcipánem. Myslela jsem,že mě nenávidí... Tak trošku jsem měla ale pravdu 😬..
Jinak ten tvůj dortík musel přítele mile potěšit. Už od pohledu vypadá vážně hezky ^^ #fujmarcipán

10 Orbis Orbis | 12. srpna 2017 v 8:35 | Reagovat

Kleště na marcipán, ale také spousta dalších cukrářských pomůcek:

http://www.eshop-lilie.cz/kategorie/kleste-na-marcipan/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama